´╗┐

Transformacja 2012

Temat: Normy w badaniach krwi
WYNIKI: 1. leukocyty 8,6 K/ML(mikrolitr) 2.erytrocyty 9,47 M/ML(mikrolitr) 3. hemoglobina 15,0 g/dl 4. hematokryt 41,2% 5. MCV 44fL 6.MCH 15,8 pg 7.MCHC 36,3 g/dl 8.RDW 42,6% 9. płytki krwi 45 K/ML (mikrolitr) 10. MPV 9,4 Mm3 (mikrometrów szesciennych) 11. PDW 14,5% 12.PCT- 0,04% pałeczkowate 2% podzielone 49% kwasochłonne 8% limfocyty 40% monocyty 1% rozmaz: dosc liczne skupiska płytek anizocytoza hypochromia ALAT 74 ... mało leukocytow i płytek krwi oraz za duzo MCHC zaznacze tylko ze kot przed pobraniem dostał głupiego jasia a krew byla wiezona przeze mnie 25 minut samochodem trzymana w reku wiec...
Źródło: dachowiec.forumowisko.net/viewtopic.php?t=530



Temat: Nie miał wzroku ani słuchu ....ale już mu nie potrzebne. Foster zaTM!!!!
... ca┼ék 157 Rozmaz krwi obwodowej : pa┼éeczkowate 5, podzielone 68, kwasoch┼éonne 2, li─é╦ś├é┬Ç┼Ü.py 21, monocyty 4 W rozmazie krwi obwodowej na 100 krwinek bia┼éych policzono 3 erytro─é╦ś├é┬Ç┼Ü.. kwasoch┼éonne
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=102401


Temat: KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?
tu się pogorszyło FOSFORANY 3,92 mg/dl ROZMAZ: PAŁECZKOWATE 5% norma do 3 KWASOCHŁONNE 13% norma do 10 LIMFOCYTY 11% norma od 12 Badania kontrolne moczu dopiszę później, bo na razie ich...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=2009


Temat: KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?
%pa┼éeczkowate 3% - ok, ale na granicy %EOS 1% - za ma┼éo wg mnie %MONO 4% - ok %LYMPH 41% - za wysoki Kto┼Ť pomo┼╝e to rozgry┼║─ç? Reszta wynik├│w OK (mocznik 40, kreatynina 1,2, w─ůtroba i trzustka tez OK). O czym mo┼╝e ┼Ťwiadczy─ç obni┼╝ona ilo┼Ť─ç p┼éytek krwi i podwy┼╝szone limfocyty? No i ten fosfor - dobry czy nie, bo ju┼╝ zg┼éupia┼éam.h
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=2009


Temat: Pro┼Ťba o interpretacje wynik├│w crp ob oraz morfologi !!!
... g/dl MCV 67 fL PLT - Płytki Krwi 866 K/ul MPV 7,4 fL MIKROSKOPOWA OCENA ROZMAZU; Pałeczkowate 1 % GRAN. Obojętnochłonne 60% GRAN. Kwasochłonne 6% Limfocyty 25% Monocyty 8 %
Źródło: medykforum.pl/showthread.php?t=1535


Temat: Wrze┼Ťniowo-pa┼║dziernikowe mamusie 2007
Dot.: Wrze┼Ťniowo-pa┼║dziernikowe mamusie 2007   Cytat: Napisane przez sylwia-zuza (Wiadomo┼Ť─ç 4871604) dziewczyny co oznacza skrot GRAN na wynikach z morfologii? Sylwia strzelam w ciemno mo┼╝e to chodzi o to: granulocyty pa┼éeczkowate 1-5% granulocyty segmentowane 40-70% to jest przy rozmazie krwi, ale co to za cudo, nie wiem.
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=168709


Temat: Nadmiar ┼╝elaza
... <200 TSH 1,55 (0,27-4,20) AntyTPO 7 <34 B12 320,40 (191,00-663,00) Rozmaz (metoda Schilinga): Pałeczkowate 1 % (1-5) Segmentowane 55 % (40-70) Kwasochłonne 1 % (1-5) Limfocyty 38 % (20-45) Monocyty 4...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=3951


Temat: Morfologia krwi obwodowej
Morfologia krwi obwodowej: WBC - krwinki bia┼ée,leukocyty - norma:4,8-10,8 x 109/l (K,M) RBC - krwinki czerwone,erytrocyty - norma:4,2-5,4 x 1012/l (K),4,7-6,1 x 109/l (M) HGB - hemoglobina - norma:12-16 g/dl (K),14-18 ... - ┼Ťrednie st─Ö┼╝enie hemoglobiny w krwince - norma:32 - 34 mmol/l (K,M) PLT - p┼éytki krwi,trombocyty - norma:150-450 tys./ul OB - opadanie krwinek w surowicy,opad krwinek - norma:do 12 mm/h (K),do 8 mm/h (M) CRP - bia┼éko C-reaktywne - norma:do 5 (K,M) Rozmaz krwi obwodowej: granulocyty oboj─Ötnoch┼éonne postacie m┼éode("m┼éode"): - 1 % (0 - 0.1 G/l) postacie pa┼éeczkowate ("pa┼éki"): 3 - 6 ... czerwienica) jest rzadko spotykan─ů chorob─ů i mo┼╝e by─ç spowodowana nowotworowym rozrostem krwinek czerwonych. Jej przyczyn─ů bywa r├│wnie┼╝ niedotlenienie lub zwi─Ökszona produkcja hormonu pobudzaj─ůcego wytwarzanie krwinek czerwonych we krwi (erytropoetyny). Cz─Ö┼Ťciej mamy jednak do czynienia z niedokrwisto┼Ťci─ů. Mo┼╝e by─ç ona wywo┼éana utrat─ů krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwisto┼Ť─ç megaloblastyczna). Do niedokrwisto┼Ťci dochodzi te┼╝ w przypadku oddzia┼éywania r├│┼╝norodnych czynnik├│w powoduj─ůcych rozpad ... nieswoiste (nie jest typowe dla jakiego┼Ť okre┼Ťlonego schorzenia). Chorobami powoduj─ůcymi przekroczenie norm mog─ů by─ç: stany zapalne (infekcyjne i nieinfekcyjne), nowotwory, choroby rozrostowe krwi (np. bia┼éaczki), choroby autoimmunologiczne i inne. •Hemoglobina (HGB) ... zaobserwowa─ç po utracie krwi lub po leczeniu witamin─ů B12 lub/i kwasem foliowym. •P┼éytki krwi (PLT) - z nadp┼éytkowo┼Ťci─ů (trombocytoz─ů) mamy do czynienia w przypadku r├│┼╝nych przewlek┼éych stan├│w zapalnych, po wysi┼éku fizycznym,...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=3175


Temat: Wyniki badań-proszę o analizę.
l(low) Hematokryt 34 37-47 l MCV 65 80-99 l MCH 19 27-35 l MCHC 28,7 32-37,0 l P┼éytki krwi 305 140-440 - RDW-CV 16,6 11,6-14,8 h PDW * 9,0-17,0 - MPV ... 140mmol/l norma: 137-145 potas w surowicy 4,6 mmol/l norma: 3,6-5,0 Immunochemia: TSH 1,796 ulU/ml norma 0,270-4,700 Morfologia krwi obwodowej: WBC 6,1 tys/ul norma: 4,0-10,0 RBC 5,30 mln/ul norma: ? 4,00-5,20 HGB ... n:?6,1-17,0 MPV 10,60 fl n: 6,80-12,00 P-LCR 32,8 % n: 6,0-43,0 Mikroskopowy rozmaz krwi: [/i]Neutrofile pa┼éeczkowate 1 % norma: 1-5 Neutrofile segmentowane 73% norma:?45-70 Granulocyty kwasoch┼éonne 3 % norma:1-5 Monocyty 3 % norma:2-8 Limfocyty 20% norma: 20-45 Odczyn Biernackiego 5mm/h norma: <12,0 P┼éytki krwi metod─ů manualn─ů: P┼éytki krwi 311,0 tys/ul norma: 140,0-440,0 Retikulocyty 7,0 %o norma:5,0-15,0 mocz-badanie og├│lne: barwa: jasno┼╝├│┼éty przejrzysto┼Ť─ç lekko...
Źródło: crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=7715



© 2009 Transformacja 2012.

Home Roma Eventi Rowy Perła